ثمین جعفری – کتمپ بهانهایست برای سفر کردن و همراه شدن، بهانهای برای هدیه دادن و هدیه گرفتن. این بار همسفر کتمپ میشویم تا به اصفهان برویم. شهری سرزنده و خرم همچون زایندهرود که جای جای آن یک اثر هنریست.
اصفهان كه در ابتدا جی یا گی نام داشته، به دست طهمورث، پادشاه پیشدادی، در مرکز فلات ایران بنا شد. بعدتر کوروش هخامنشی با فتح بابل، یهودیان را از اسارت نبوکدنصر آزاد کرد و آنها اصفهان را به عنوان سرزمین جدید خود انتخاب کردند. به این ترتیب اصفهان، یهودیه نام گرفت. تاریخدانان مختلفی از جمله ابن خلدون و ابن فقیه همدانی روایت کردهاند که یهودیان مقداری از آب و خاک اورشلیم را همراه خود برده بودند و به هر کجا میرفتند آب و خاک آن منطقه را آزمایش میکردند تا منطقهای شبیه اورشلیم پیدا کنند. در نهایت به اصفهان رسیدند و آب و خاک آن را شبیه آب و خاک اورشلیم یافتند. پس در آن جا ساکن شدند.
در زمان ساسانیان، یهودیه به محلی برای استقرار ارتش در زمان صلح و نیز جایگاه ولیعهد ساسانی تبدیل شد و اسپهان به معنی جایگاه ارتش نام گرفت. امتیاز دیگر اسپهان، حضور واسپوهران در شهر بود که هفت خانواده پرنفوذ در حکومت ساسانی بودند. بعدها با حضور اعراب و ورود اسلام به ایران، اسپهان به اصفهان تبدیل شد.
دوران اوج اصفهان با حکومت طغرل سلجوقی آغاز میشود که پس از یک محاصره طولانی اصفهان را فتح کرد و آن را پایتخت خود قرار داد. اصفهان روز به روز توسعه بيشتری يافت و این توسعه در زمان حکومت ملکشاه و وزارت خواجه نظام الملک طوسی به اوج خود رسید. در این دوران بناهای بسیاری ساخته شد و جمعیت شهر دو برابر گردید.

با روی کار آمدن صفویان، مدتی پایتخت به قزوین منتقل شد؛ اما شاه عباس اول دوباره اصفهان را به عنوان پایتخت خود انتخاب کرد و اصفهان دوباره به اوج خود رسید و این اوج و شكوه تا مرگ شاه عباس دوم ادامه پیدا کرد. در این دوران، اصفهان برترین شهر خاورزمین بود.
سرانجام با آغاز سلسله قاجار، دوران افول اصفهان نیز آغاز شد. جهانگردان اروپایی در خاطرات خود نوشتهاند که ظل السلطان، حاکم اصفهان، قصرها و عمارتهای باشکوه را به مزارع گرمک و خیار و یا تپهای از خاک تبدیل کرده است و از شهر جز ویرانه، چیزی باقی نمانده است.
با وجود ویرانیهایی که ظل السلطان به وجود آورده بود، اصفهان هنوز هم یکی از پرجاذبهترین شهرهای ایران است. هزاران جاذبه تاریخی و فرهنگی ارزشمند در اصفهان وجود دارد که ۱۷۶۵ اثر از آنها به ثبت ملی رسیده است.
اصفهان تداعی کننده یک عصر تابستانی روی سی و سه پل است؛ در حالی که زایندهرود ما را با خود به دوردستها میبرد. اصفهان شهر صلح است؛ صلح میان مساجد و کلیساها و کنیسهها. اصفهان شهر امتحان کردن طعمهای جدید است؛ مثل خورشت ماست یا دوغ و گوشفیل. اصفهان شهر هنر است؛ شهر تلفيق معماری و موسیقی، شهر صنایع دستی. در اصفهان زندگی همچون زایندهرود جاری ست. برای خرید استیکر شهر اصفهان میتوانید به فروشگاه اینترنتی کتمپ سر بزنید.